ריביות נמוכות, חוב פרטי וציבורי גבוה ואי-ודאות פוליטית הופכים את תהליך הנורמליזציה המוניטרית למאתגר. המצב לא צפוי להשתנות עם כניסת השנה החדשה, והמסחר האלגוריתמי אף מעצים את התנודתיות, ואולם הנפילות האחרונות יצרו הזדמנויות מעניינות למשקיעים אמיצים, והתבדותם של חלק מהתרחישים הקודרים עשויה להצית גל של עלויות בשווקים הגלובליים.

09.01.19

לאחר 2018 הקשה – 2019 באה עלינו לטובה, או שלא? תמיד קשה לחזות את התנהגות השווקים, אך לאחר הטלטלה של 2018 המלאכה קשה כפליים. האסטרטגים והאנליסטים של בתי ההשקעות והגופים הפיננסיים הגדולים חלוקים בתחזיותיהם, אם כי הם מסכימים לגבי פרט "שולי" אחד: ריבוי הסיכונים העומדים בפני הכלכלה הגלובלית ושוקי המניות בעולם.

בתארו את זעזועי השווקים הפיננסיים שהחלו באוקטובר 2018, הסביר קלאודיו בוריו, ראש המחלקה הכלכלית והמוניטרית של הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS) כי "נוכח תנאים ההתחלתיים חסרי תקדים – שיעורי ריבית נמוכים במיוחד, מאזני הבנקים המרכזיים מנופחים ושיעורי החוב הפרטי והציבורי הגבוהים בעולם – נורמליזציה של המדיניות המוניטרית הייתה חייבת להיות מאתגרת, בייחוד לאור המתחים המסחריים ואי-הוודאות הפוליטית." על פי דבריו, סערת דצמבר בשווקים היא רק הראשונה בסדרה, שכן חלק גדול מהגורמים שהביאו את הנפילות בחודשים האחרונים, ממשיכים אתנו אל השנה החדשה. האי-ודאות הפוליטית, עימותי הסחר, חובות קונצרניים גבוהים, שינוי הכיוון במדיניות המוניטארית – כל אלה ועוד רבים לא הולכים להיעלם עם החלפת הספרה האחרונה במספר השנה.

פרט לכך, נראה שאחד הסיכונים הגדולים ביותר עבור השווקים הפיננסיים כעת טמון במבנה השווקים עצמם. על פי כלכלני Deutsche Bank, המסחר האלגוריתמי הוא "האשם" העיקרי במכירות-חיסול מסיביות בשוקי המניות ובהגברת התנודתיות בשווקים שכבר הינם "עצבניים". יותר ויותר עסקאות בשווקים נעשות דרך מסחר ממוחשב המשתמש במודלים מתמטיים מתקדמים לצורך קבלת החלטות אוטומטית במהירות בזק. קיים חשש לא מבוטל כי מספר הולך וגדל של הוראות קנייה/מכירה הקבועות מראש והמונחות אך ורק על ידי מדדים טכניים, עלולים להוציא את השווקים מפרופורציה הן בירידות והן בעליות. אנליסטים רבים סבורים כי אלגו-טריידינג אחראי למפולת של דצמבר, שכן נתונים פונדמנטליים אינם מצדיקים את הפאניקה בשווקים. ככל ששימוש באסטרטגיות מסחר אלו עולה, כך המומנטום הופך להיות הכוח החשוב ביותר בשווקים, דבר שמקשה על תכנון, גיוון או בכלל קבלת החלטות השקעה מבוססות נתונים.

גם אם נתעלם מהסיכונים הטכניים שלמשקיעים אין כלים להתמודד עמם, התחזית לשנה הבאה לא תהפוך להיות נטולת סכנות. הסיכונים הכלכליים והפוליטיים מציצים מעבר כל פינה ומוסיפים מנה גדולה של אי-ודעות לכל תחזית. כך, לדוגמה, הסיכון של האטה גדולה מהצפוי באירופה ובסין עלול לגרור האטה גדולה מהצפוי גם בארה"ב, ו/או להביא להתייקרות משמעותית בדולר, מה שיפגע הן ברווחי החברות האמריקאיות הגדולות והן בשווקים המתפתחים. בנוסף, ההסלמה במלחמת הסחר שתפגע קשות בכלכלת סין, עלולה לגרור גם את מדינות אסיה, כולל יפן, למיתון או האטה משמעותית – מה שלא יכול שלא למצוא ביטוי קשה גם בשוקי המניות. הסיכון של Brexit ללא הסכם מסודר עלול לפגוע בכלכלות של בריטניה ואירופה ולרסק את הסנטימנט בשווקים הפיננסיים.

הסיכון הנוסף שלא זוכה לכותרות רבות, אך מרחף כמו ענן שחור מעל השווקים הגלובליים, הוא גודלו העתק של שוק החוב הממונף. ההלוואות הממונפות לחברות במצב פיננסי לא מזהיר, שהן בדרך כלל מדורגות נמוך יחסית, על גבול התחתון של דירוג ההשקעות או ברמה של "אג"ח זבל", הגיע להיקף של 1.3 טריליון דולר, רובו בארה"ב. הניירות המסוכנים מוחזקים על ידי מוסדות פיננסיים, קרנות למיניהן, ואף מגיעים למשקיעים הפרטיים. הסביבה של האטה בצמיחה הכלכלית והעלאות הריבית אינה תומכת בנכסים אלו, ושיעורי חדלות פירעון כבר נמצאים

בעלייה. כמו כן, במקרה של ירידה רחבה בדירוגים (על רקע הרעה במצב הכלכלי, לדוגמה), הנזילות הנמוכה של שוק זה עלולה להחריף את תנודות המחירים ולפגוע קשה במשקיעים.

במקום כלשהו בעולם קיימת תמיד אי-ודאות פוליטית ומדינית. עם זאת, קשה להיזכר בתקופה בשנים האחרונות שבה הייתה אי-ודאות כל כך גדולה בשווקים המרכזיים ביותר בעולם. כך לדוגמא, גם בשנת 2019, חוסר הודאות הפוליטית תמשיך להעיב על השווקים באירופה, בעוד שרכבת הרים של מתחי הסחר בין ארה"ב לסין תמשיך להפעיל לחץ על הכלכלות והשווקים בשתי המדינות, כמו גם על השווקים המתפתחים, בפרט באסיה. השווקים המתפתחים נראים טוב יחסית לעבר, עם מאזנים משופרים, ירידה במחירי האנרגיה וחזרתם הזהירה של המשקיעים. עם זאת, המשך העלאות הריבית בארה"ב וההאטה הכלכלית בסין ממשיכים לאיים על השווקים הללו.

אז זהו, הכול מסוכן מדי? האם על המשקיעים להיפטר מהתיקים ולשבת במזומן או שווה מזומן, כמו קרנות כספיות או אג"ח ארה"ב לשלושה חודשים? בוודאי שזו אופציה, במיוחד לבעלי לב חלש ולאלה מאתנו שיכולים להסתפק במעט. אך זאת לא האופציה היחידה.

המשקיע האגדי וורן באפט אמר, שהדרך להצלחה בהשקעות היא "לפחד כשכולם חמדנים ולהיות חמדן כשכולם פוחדים". אם נקבע שזהו "מומנט באפט", נראה רוחב של הזדמנויות בשווקים גלובליים. קודם כל, ה-כ-ו-ל כיום הרבה יותר זול מאשר לפני מספר חודשים; מכפילי הרווח ברוב השווקים ירדו מתחת לממוצע הרב שנתי – מה שמהווה פוטנציאל גדול יותר לתשואה, על אף התנודתיות העזה שככל הנראה תימשך עוד זמן מה לאור הסיכונים הרבים. חשוב גם לזכור, שלמרות חומרת הסיכונים וההשלכות שלהם אם יתממשו – ההתממשות שלהם אינה ודאית, ויש מקום לאופטימיות כי המצב יהיה טוב יותר בעוד שנה. יתכן וארה"ב וסין יגיעו להסדר סחר כלשהו, וכלכלת סין תגיב בצמיחה מחודשת למאמצי התמיכה הממשלתיים, ואיטליה תסדר את ענייניה הפיסקליים, ובריטניה תגיע להסכם Brexit מסודר עם איחוד האירופאי, והפדרל ריזרב יצליח לתפוס את הנקודה המדויקת בה צריך להיות הריבית במצב כלכלי נתון, שלא יהיה טוב מדי או רע מדי, והדולר יפסיק להתחזק ולפגוע בשווקים המתפתחים, ומחיר הנפט יתייצב ברמה סבירה. ואז יגיע הראלי העוצמתי בשווקים, כזה שלא כדאי לפספס.

בינתיים, בזמן שאנו מחכים לראלי כזה, כדאי בכל זאת לבדוק, מה אפשר לעשות במצב תנודתי ומסוכן של היום. אז גם בשלבים מאוחרים של המחזור הכלכלי, על פי הסטטיסטיקה, המניות בארה"ב עשויות להניב תשואה עודפת על האג"ח. עם זאת, זה הזמן להפוך לסלקטיביים ולא לרוץ אחר המדדים, אלא לבחור בסקטורים דפנסיביים או סמי-דפנסיביים, כמו מוצרי צריכה הכרחיים או סקטור הבריאות, ובחברות בעלות נתונים פונדמנטליים טובים, אשר פגיעות פחות מזעזועים כמו מלחמת הסחר או התחזקות-יתר של המטבע. בנוסף, הזדמנויות רבות נמצאות כיום בשווקים המתפתחים, שהפכו לזולים מאוד לאחר הנפילות הממושכות, אך ברבים מהן הנתונים הפונדמנטליים איתנים, הן מבחינת הכלכלות והן מבחינת רווחי החברות – ובסופו המתקרב של תהליך העלאות הריבית בארה"ב, הם צפויים להתאושש בחוזקה. וכמובן, גיוון תיקי ההשקעות והוספת נכסים שהם מקלט ביטחון, כגון אג"ח ממשלתיות, בהחלט לא יזיקו בתקופה הקרובה.

לצפייה בכתבה אנא לחצו כאן

הכותבים הינם עובדים בבית ההשקעות טנדם קפיטל אסט מנג'מנט בע"מ (להלן: “החברה”) המצהירים כי האמור בכתבה משקפים נאמנה את דעתם האישית ומתייחסים לתקופת כתיבת הכתבה. ארז ברית הינו בעל רישיון מספר 3643 על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995. אין לראות בכתבה, בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות או תחליף לכזה. כתבה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור ועשוי להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי החברה ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע בכתבה לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג בכתבה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בה, לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ/שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עשויים, בהתאם למגבלות הדין, לרכוש ו/או למכור ו/או להתעניין עבור עצמם בניירות ערך ו/או נכסים פיננסים הקשורים במישרין ו/או בעקיפין לחברה ו/או לניירות הערך ו/או לנכסים הנסקרים בכתבה, וכן עשויים לרכוש ו/או למכור ו/או לבצע עסקאות בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים עבור תיקי השקעות המנוהלים על ידי החברה, העוסקת בניהול תיקי השקעות ובשיווק השקעות, ו/או בעבור ניהול השקעות של קרנות נאמנות אשר טנדם קפיטל אסט מנג'מנט בע"מ הינה מנהל ההשקעות חיצוני ומנהל הקרן אלומות ניהול קרנות נאמנות בע"מ. החברה אינה עוסקת בחיתום, הנפקת תעודות סל, או ניהול קופות גמל. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או למי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין באמור להוות ייעוץ מס ו/או תחליף לייעוץ מס הניתנים כפוף להוראות כל דין והמתחשבים בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם.