חנויות נסגרות, קניונים ננטשים? לא לדאוג, בוול סטריט מצאו דרך להרוויח מזה

האפוקליפסה שעוברת על עולם הקמעונאות לא נעלמה מעיני מנהלי תעודות מוול סטריט. תעודת סל שעושה שורט על המניות של קמעונאיות מסורתיות הושקה בנובמבר, ונראה שתעודת סל שתעשה שורט על קרנות ריט של קניונים היא רק עניין של זמן

13.12.17

הקמעונאות בארה"ב, ובשאר העולם אחריה, עוברת לא פחות מאפוקליפסה. אלפי חנויות נסגרות, קניונים עומדים נטושים, רשתות שפעם היו פופולריות מגיעות להקפאת הליכים – וכל זה קורה על רקע כלכלה צומחת, אבטלה נמוכה וסנטימנט צרכני גבוה. כלומר במצב שבו הקמעונאות היתה אמורה לרשום צמיחה חזקה – והיא אכן היא רושמת צמיחה חזקה מאוד – אך באינטרנט. האם אמזון, איביי ועליבאבא יחליפו בקרוב את חוויית הקנייה בקניון?

האמריקאים מוציאים לא פחות כסף מאשר בעבר, בייחוד כעת כשהם אופטימים לגבי הכלכלה והעתיד התעסוקתי שלהם. אך הרגלי הקנייה שלהם השתנו. דור ה־Y מוביל את השינוי, אך שאר הצרכנים גם מתחברים למגמה. הצרכן האמריקאי מוציא כיום יותר ויותר על חוויות וטכנולוגיה, ומשקיע פחות בהלבשה, וכשהוא כבר קונה פריטי לבוש או הנעלה – הוא יעדיף לעשות זאת בחנויות זולות כמו TJ Maxx, או בחנויות מקוונות כמו אמזון או בזרוע האינטרנטית של וולמארט.

הקמעונאיות המסורתיות לא מצליחות למחזר חובות

את השינוי הדרמטי בהרגלי הקנייה ניתן לראות בבירור בחגיגות הקניות המסורתיות כמו הבלאק פריידיי, הנהירה ההמונית לחנויות נהפכת כנראה לנחלת העבר. סקר של PwC מראה ש־84% מהאמריקאים מתכוונים לבצע לפחות חלק מהרכישות באינטרנט.

השינוי הזה במפת הקמעונאות בארה"ב מתרחש כבר כמה שנים ומתגבר. הרשתות שלא יצרו נוכחות מקוונת, או לא תפסו נתח שוק בנישת המחירים הנמוכים – יוצאות מהמשחק. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", יותר מ־6,700 חנויות נסגרו בארה"ב ב־2017 עד סוף אוקטובר 2017 – שיא של כל הזמנים – ועוד מאות ייסגרו עד סוף השנה. יותר מ־300 קמעונאים בארה"ב הגישו השנה מסמכים לפשיטת רגל. כמו כן, כמחצית מהקניונים בארה"ב ייסגרו עד 2023.

פרט לשינוי בהרגלי הקנייה, לרשתות המסורתיות יש בעיה נוספת: נטל חוב גבוה. עד כה הרשתות שנקלעו לצרות כספיות יכלו להימנע מפשיטת רגל על ידי מיחזור חובות. אך התחזית העגומה מקשה זאת מאוד כעת. זה מה שקרה לטויז אר אס: היא לא הצליחה למחזר 400 מיליון דולר מחוב של 5 מיליארד דולר – כסף קטן יחסית לרשת כה גדולה עם רווחיות טובה – וקרסה. רמות החוב בענף גדלו בשנים האחרונות על רקע הריביות האפסיות. כעת הריביות עולות והציפיות לרווחים בענף יורדות, כך שיש לצפות לקשיים במיחזור החובות ברשתות קמעונאיות נוספות.

הסקטור היחיד במגזר הקמעונאות בארה"ב שגדל בחדות ובמהירות הוא המסחר המקוון (E-commerce), כשברבעון השלישי של 2017 לבדו הוא רשם עלייה של 15.5% במכירות לפי "ביזנס אינסיידר" לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לשם השוואה, המכירות הקמעונאיות ללא המסחר המקוון עלו באותה התקופה ב־3.1% בלבד. אם נקזז את האינפלציה והגידול באוכלוסייה, נקבל גידול כמעט אפסי.

למרות הגידול המהיר, המסחר המקוון הוא עדיין רק 9.1% מהמכירות הקמעונאיות בארה"ב לפי "ביזנס אינסיידר", נכון לסוף אוקטובר 2017. האם האינטרנט אשם בכך שהקניונים ריקים ורשתות פושטות רגל או סוגרות חנויות?

תלוי באילו מוצרים מדובר. לדוגמה, כשמדובר ברכישת מכוניות וחלקי חילוף, דלק, חנויות מכולת ומשקאות, וכן ברים ומסעדות – תחומים שמהווים כמחצית מסך סקטור הקמעונאות בארה"ב – נראה כי הסכנה עדיין אינה גדולה, וכי הסקטורים האלה מחזיקים מעמד מול חדירת המסחר באינטרנט. אך כל שאר ענפי הקמעונאות סופגים מכה אחר מכה. הקניונים והחנויות רשמו שיא במכירות ב־2001, ומאז לא מפסיקים לאבד רלבנטיות. מאז המכירות בחנויות נפלו ב־35%, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2017, למרות האינפלציה והגידול באוכלוסייה. וגם אם מחשבים את שיעור הרכישות המקוונות מתוך התחומים שאינם חסינים בפני האינטרנט, הוא מגיע כבר ל־20.4%.

 

להמשך קריאת הכתבה המקורית בכלכליסט- לחץ כאן

הכותבים הינם עובדים בבית ההשקעות טנדם קפיטל אסט מנג'מנט בע"מ (להלן: “החברה”) המצהירים כי האמור בכתבה משקפים נאמנה את דעתם האישית ומתייחסים לתקופת כתיבת הכתבה. ארז ברית הינו בעל רישיון מספר 3643 על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995. אין לראות בכתבה, בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות או תחליף לכזה. כתבה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור ועשוי להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי החברה ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע בכתבה לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג בכתבה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בה, לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ/שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עשויים, בהתאם למגבלות הדין, לרכוש ו/או למכור ו/או להתעניין עבור עצמם בניירות ערך ו/או נכסים פיננסים הקשורים במישרין ו/או בעקיפין לחברה ו/או לניירות הערך ו/או לנכסים הנסקרים בכתבה, וכן עשויים לרכוש ו/או למכור ו/או לבצע עסקאות בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים עבור תיקי השקעות המנוהלים על ידי החברה, העוסקת בניהול תיקי השקעות ובשיווק השקעות, ו/או בעבור ניהול השקעות של קרנות נאמנות אשר טנדם קפיטל אסט מנג'מנט בע"מ הינה מנהל ההשקעות חיצוני ומנהל הקרן אלומות ניהול קרנות נאמנות בע"מ. החברה אינה עוסקת בחיתום, הנפקת תעודות סל, או ניהול קופות גמל. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או למי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין באמור להוות ייעוץ מס ו/או תחליף לייעוץ מס הניתנים כפוף להוראות כל דין והמתחשבים בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם.