ארה"ב: האם זה הזמן להתגונן מאינפלציה?

הבנקים המרכזיים של אירופה ושל יפן עושים את הכל שביכולתם כדי לנסות ולהשיג אינפלציה בריאה בכלכלתם, כולל הזרמת כספים למשק בצורת רכישות ניירות ערך והורדת הריביות אל מתחת לאפס. הם חוששים מאוד מדפלציה, כלומר נפילת המחירים, שכן זו פוגעת בפעילות הכלכלית והפיננסית באופן קשה ביותר. באותה העת, מעבר לאוקיאנוס, בארה"ב, הפדרל ריזרב מדבר על כיוון הפוך לחלוטין – העלאת הריביות. נראה שלא רק שאין סכנת דפלציה בארה"ב, אלא חלק מהאנליסטים שם ממליצים על רכישת אג"ח המוגנות מאינפלציה. האם ארה"ב צפויה לחוות קפיצה באינפלציה לרמות שמצריכות הגנות פיננסיות?

30.5.16

אינפלציה נמוכה במשך שנים

בדומה לשאר המדינות המתועשות, האינפלציה בארה"ב רשמה נפילה חדה במשבר הפיננסי הגלובלי, ומאז נותרה ברמה נמוכה פרט לתקופת הזינוק במחירי הנפט בעולם. האינפלציה ירדה עוד ואף נגעה מתחת ל- 0% בשנה שחלפה, כשמחיר הנפט נסוג במהירות רבה. גם שיעור אינפלציית הליבה, ללא השפעת מחירי הדלקים ומזון התנודתיים, נותר נמוך לאורך זמן רב, והדבר היווה ביטוי לצמיחה חלשה ושוק עבודה רופף. למרות הצפת המערכת הפיננסית בכסף זול מצד הפד, היקף ההלוואות והאשראי לא עלה, שכן המערכת הפיננסית החבוטה מהמשבר הייתה צריכה לתקן את עצמה, וכן לא רכשה אמון בעתיד הכלכלי וחששה ופשיטות רגל. שיעורי האבטלה היו גבוהים מאוד, מה שכמובן הפעיל לחץ כלפי מטה על השכר, אחד הגורמים החשובים ביותר במגמת שינויי המחירים במשק. שוק הדיור היה בקרשים, מה שגם לא הוסיף חיוניות לכלכלה, בלשון המעטה, וגם לא איפשר עליית מחירי השכירות, שהם גם מרכיב חשוב במדד המחירים. אך בסופו של דבר כלכלת ארה"ב החלה להתאושש, כפי שהיא עושה לאחר כל משבר או מיתון, וזה התבטא בשיפור הולך ומתמשך בשוק העבודה, בשוקי הנדל"ן ובחלקים האחרים של המשק. במקביל לשיפור זה, היינו מצפים לראות לחצים אינפלציוניים עולים. אך המגמות הגלובליות של היחלשות כלכלת סין וכלכלות רבות אחרות, שגררו את ירידת מחירי הנפט והסחורות והיחלשות הסחר העולמי, והתבטאו גם בנפילת האינפלציה סביב הגלובוס, לא יכלו שלא להשפיע על ארה"ב. כתוצאה, למרות השיפור הכלכלי, רשמה ארה"ב אינפלציה מתחת ליעד של הפדרל ריזרב במשך שנים.

תמונת המצב על פי מדדים שונים

הפדרל ריזרב משתמש במדד אחר ממדד המחירים לצרכן הכללי או הליבה, להערכת "מצבה הבריאותי" של הכלכלה האמריקאית. מדד זה נחשב לפחות תנודתי ויותר מייצג את הצריכה הפרטית במשק: הוצאות ליבה לצריכה פרטית (Core PCE). הפדרל ריזרב שואף להגיע ליעד של 2% אינפלציה שנתית במדד זה. שיעור עלייתו של Core PCE בארה"ב נמצא מתחת ליעד מאז שנת 2012, אך מאז סוף 2015 נרשמה מגמת עלייה אל עבר היעד; באפריל הנתון שנרשם היה 1.6%. בישיבתו האחרונה באפריל קבע הפד שהמדד הנבחר נמצא במגמה הרצויה וכי יגיע ליעד בטווח הבינוני. ובאשר למדד המחירים לצרכן הטוב והמוכר, בו משתמשים כלל הגופים הפיננסיים והאנליסטים בעולם בין היתר להשוואה בין המדינות השונות בפן האינפלציוני, הוא כבר מזמן מאותת כי כלכלת ארה"ב נמנעה מסכנות הפוקדות את שאר העולם המתועש. שיעור האינפלציה בחודש אפריל עמד על 1.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, נמוך מבחינה היסטורית אך הגבוה מזה שלוש שנים. ולא מדובר בעלייה במחירי הדלקים בלבד כתוצאה מהתחזות מחירי הנפט בחודשים האחרונים. אינפלציית הליבה, ללא דלקים ומזון, עמדה על 2.1% לעומת השנה הקודמת – בעצם, היא נמצאת מעבר לרף של 2% כבר חמישה חודשים.

כל המרכיבים לאינפלציה כבר כאן

מצבה של הכלכלה האמריקאית שונה מזה של המדינות הנלחמות בדפלציה, בהן הצמיחה נמוכה מאוד, האבטלה גבוהה והמערכת הפיננסית אינה תומכת מספיק בפעילות העסקית. בארה"ב, התביעות החדשות לדמי אבטלה בשפל של ארבע עשורים, ושיעור האבטלה עומד על 5%, קרוב מאוד למה שמוגדר "אבטלה טבעית", המוערך כיום על 4.8%. שוק עבודה בריא וחיוני מתחיל, סוף סוף, להפעיל לחצים כלפי מעלה על שכרם של העובדים. המדד שמייצג את הגידול בשכר בארה"ב, שכר ממוצע לשעה בחישוב שנתי, החל בשנה שחלפה לטפס אל מעבר לרמה של 2%, שנחשבת לחלשה יחסית, והגיע ל- 2.5%. הצרכנים מרגישים בטוחים, מה שמתבטא בסנטימנט גבוה; הבנקים תומכים בצריכה על ידי מתן אשראי צרכני בשפע. משמעות הדברים הם התחזית להמשך גידול בריא בצריכה הפרטית, כלומר הביקושים שתורמים ללחצים אינפלציוניים. עוד גורם חשוב ביצירת הלחצים הללו הוא שוק הדיור ההולך ומתחזק באופו ניכר מזה תקופה ארוכה. השכירות מהווה 15% ממדד ה- PCE הליבה של הפד ו- 40% ממדד הליבה של המחירים לצרכן, ומגמת עלויות השכירות בשנים האחרונות היא עלייה חדה, כך שהיא לא יכולה שלא להשפיע על המחירים במשק. מה עוד, שהשירותים השונים, כגון רפואה, השכלה ותקשורת, מהווים חלק ניכר יותר ממדדי המחירים מאשר בעבר, וההוצאות עליהם הולכות וגדלות. בעוד שהתחזקות הדולר מוזילה את מוצרי הייבוא ומחירי הנפט הנמוכים מוזילים את הדלקים, ההשפעות הללו על סך האינפלציה נראות נמוכות יותר מאשר אלו של התייקרות הדיור והשירותים (על פי Bank of America, שיעור המוצרים הרגישים ביותר לחוזקו של הדולר במדד PCE עומד על כ- 9%). כך, נראה שהאינפלציה בארה"ב הולכת לעלות.

מה עושים עם הצפי לאינפלציה?

 

 

להמשך קריאת הכתבה המקורית בדה מרקר- לחץ כאן

להורדת הכתבה כפי שהופיעה בעיתון- לחץ כאן

הכותבים הינם עובדים בבית ההשקעות טנדם קפיטל אסט מנג'מנט בע"מ (להלן: “החברה”) המצהירים כי האמור בכתבה משקפים נאמנה את דעתם האישית ומתייחסים לתקופת כתיבת הכתבה. ארז ברית הינו בעל רישיון מספר 3643 על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995. אין לראות בכתבה, בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות או תחליף לכזה. כתבה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי גלוי לציבור ועשוי להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי החברה ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע בכתבה לבין התוצאות בפועל. המידע המוצג בכתבה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בה, לכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ/שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. החברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עשויים, בהתאם למגבלות הדין, לרכוש ו/או למכור ו/או להתעניין עבור עצמם בניירות ערך ו/או נכסים פיננסים הקשורים במישרין ו/או בעקיפין לחברה ו/או לניירות הערך ו/או לנכסים הנסקרים בכתבה, וכן עשויים לרכוש ו/או למכור ו/או לבצע עסקאות בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים עבור תיקי השקעות המנוהלים על ידי החברה, העוסקת בניהול תיקי השקעות ובשיווק השקעות, ו/או בעבור ניהול השקעות של קרנות נאמנות אשר טנדם קפיטל אסט מנג'מנט בע"מ הינה מנהל ההשקעות חיצוני ומנהל הקרן אלומות ניהול קרנות נאמנות בע"מ. החברה אינה עוסקת בחיתום, הנפקת תעודות סל, או ניהול קופות גמל. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או למי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין באמור להוות ייעוץ מס ו/או תחליף לייעוץ מס הניתנים כפוף להוראות כל דין והמתחשבים בנתונים ובצרכים הייחודיים של כל אדם.